Voedselbos

Afgelopen week woonde ik de Voedselbosbouwdag bij, georganiseerd door Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en Stichting Voedselbosbouw Nederland. De locatie was Voedselbos Achterhoek, in Neede en het thema “Toekomst met agrarisch voedselbos” stond centraal. 

Leuk detail: we waren te gast bij boer Hens Mekking. Zijn vrouw komt uit Letland en de eerste keer dat ze hier was, verbaasde ze zich: waarom telen wij niet allemaal onze eigen groente? Waar zij vandaan komt heeft bijna iedereen een moestuin en weet je hoe je daar het hele jaar van eet. Geïnspireerd door dat idee zijn ze, naast hun bestaande werkzaamheden, begonnen met het Voedselbos Achterhoek.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door mensen ontworpen ecosysteem dat zoveel mogelijk werkt op basis van bosprincipes, met meerjarige en houtige soorten, gelaagdheid (van hoge bomen via lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers tot klimplanten) en een hoge biodiversiteit. Alles wat geplant wordt moet iets eetbaars opleveren: vruchten, noten, bessen, kruiden, soms wortels of paddenstoelen of andere nuttige producten. Beheer gebeurt ecologisch: weinig of geen bestrijdingsmiddelen, bemesting wordt zo natuurlijk mogelijk, weinig schuren en verstoring van bodem. Idee is dat het op den duur robuuster is, ecosysteemdiensten levert (zoals CO₂-opslag, water vasthouden, biodiversiteit) en opbrengst geeft.

Wil je weten hoe eten uit een voedselbos smaakt? Dan moet je bij Simon Verboom zijn, hij maakte een heerlijke lunch die liet proeven wat er allemaal mogelijk is.

Verschillende lagen van een voedselbos